Unieważnienie przetargu na catering SP3

Szkoła Podstawowa Nr 3                                           Zakopane, dnia    09 lipca  2012 r. 

ul.Karłowicza 6

34-501 Zakopane

SP3.271-02/12                                                            

 W s z y s c y

Dotyczy: informacja o unieważnieniu postępowania o udzielenie zamówienia publicznego na świadczenie usług polegających na przygotowaniu i dostarczeniu - na potrzeby stołówki szkolnej - gorącego posiłku: obiadu dwudaniowego  z kompotem oraz jeden raz w tygodniu dodatkowo deseru

                        Uprzejmie informuję, że zamawiający  unieważnił na podstawie art. 93 ust.1 pkt.1  ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych (Dz.U  z 2010r.  Nr 113  poz. 759 z późn. zm -zwaną w dalszej części „ustawą” lub „Pzp”.)  postępowanie  o udzielenie zamówienia publicznego w trybie przetargu nieograniczonego na świadczenie usług polegających na przygotowaniu i dostarczeniu - na potrzeby stołówki szkolnej - gorącego posiłku: obiadu dwudaniowego  z kompotem oraz jeden raz w tygodniu dodatkowo deseru.

 
 Uzasadnienie:

  Do niniejszego postępowania zostały złożone dwie oferty. Obie oferty podlegają odrzuceniu na podstawie art. 89 ust.1 pkt2 ustawy ponieważ ich treść nie odpowiada treści siwz. 

            Zamawiający wymagał  aby wykonawcy  dołączyli do oferty  proponowany przez wykonawcę  przykładowy jadłospis   dekadowy  zawierający  gramaturę   proponowanych posiłków .

Wykonawcy załączyli takie jadłospisy do swoich ofert ale nie spełniają one wymogów  związanych z wymaganą gramatura i kalorycznością posiłków   opisanych przez zamawiającego w siwz .                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Zamawiający w siwz  zastrzegł, że bezwzględnie należy przestrzegać norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności. Posiłki mają być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży. 

Obiad musi spełniać następujące warunki ilościowe:

- zupa:  gramatura  nie mniej niż 250 ml i kaloryczność  nie mniej niż 200 kcal,

- drugie danie:  gramatura  nie mniej niż  500 gram  i kaloryczność  nie mniej niż 700 kcal,

- kompot:  gramatura  nie mniej niż 200 ml.

- deser:  zamawiający rozumie  przez deser np. owoc,   ciastko, paczek, jogurt             owocowy itp.

Tymczasem wykonawcy w swoich jadłospisach  wykazali, że posiłki będą miały niższą kaloryczność  w stosunku do wymaganej przez zamawiającego.

Jeden z wykonawców  w swoim jadłospisie nie wykazał deseru.

Tym samym brak w niniejszym postępowaniu  chociaż jednej  oferty nie podlegającej odrzuceniu dlatego   postępowanie podlega unieważnieniu.

 

                                                    Pouczenie

 

W niniejszym postępowaniu   Wykonawcy przysługują środki ochrony prawnej (Odwołanie, Skarga do Sądu)  tylko wobec czynności:

1)wykluczenia wykonawcy z postępowania o udzielenie zamówienia;
2) odrzucenia oferty wykonawcy

W pozostałych przypadkach odwołanie nie przysługuje.

Informacje dotyczące środków ochrony prawnej znajdują się  w Dziale VI Prawa zamówień publicznych.

Free Joomla! template by L.THEME