Uczniowie kl. Ia i Ib uczestniczyli po raz pierwszy w naszej szkole w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez pana Sylwestra Lisa w ramach promocji zdrowego stylu życia wśród uczniów edukacji wczesnoszkolnej pod hasłem ,,Witaminki dla chłopczyka i dziewczynki”.
Celem warsztatów jest: rozbudzanie wśród dzieci zainteresowania własnym zdrowiem i problematyką prozdrowotną, prowadzenie edukacji dotyczącej czynników zagrażających zdrowiu oraz sposobów ochrony zdrowia, inspirowanie dzieci do podejmowania na terenie szkoły lub poza nią różnych działań promujących zdrowych styl życia. Na warsztatach uczniowie zapoznali się z przepisem na wykonanie smacznego i zdrowego śniadania oraz obiadu. Kroili i miksowali owoce, sporządzali tosty i naleśniki oraz wspólnie spożywali przygotowany posiłek.
A oto uwieńczenie zmagań kulinarnych
I propozycja -śniadanie: tosty z pszennego chleba z musem z bananów i z awokado posypanych białym serem, orzechami i suszoną żurawiną.
II propozycja - obiad: naleśniki z owocami (do wyboru: kiwi, pomarańcze, jabłka, gruszki, granaty) polane sosem karmelowym wykonanym z cukru trzcinowego i śmietanki.
III propozycja - deser: świeży sok z jabłek
Udział w warsztatach był dla dzieci znakomitą nauką poprzez zabawę ale również świetną okazją do przekazywania wielu istotnych informacji na temat zdrowego odżywiania opartego w dużej mierze na owocach i sokach owocowych. Uczniowie zakończyli warsztaty z postanowieniem:
,,Dzień bez owoców dniem straconym.”
,,Zamień słodycze na owoce.”
Zrelacjonowała: B. Rapacz